ARTROPLASTIA

Despre protezare
Persoanele de varsta a doua sau a treia sufera adesea de probleme ale articulatiilor (artroza soldului/coxartroza sau artroza genunchiului/gonartroza), uzura prin frecare, inflamatii, precum si de leziuni ale oaselor si articulatiilor, ce pot duce la deteriorarea prematura a cartilajului articular.
Atunci cand se intampla acest lucru, articulatia se umfla, devine dureroasa si ingreuneaza activitatile zilnice. In aceste situatii, este necesara inlocuirea articulatiei fie a soldului (tratament pentru coxartroza), fie a genunchiului (tratament pentru gonartroza) prin piese artificiale de o aceeasi forma (endoproteza). Aceste interventii chirurgicale poarta denumirea de artroplastie de sold (protezarea soldului) si artroplastie de genunchi (protezarea genunchiului).
Aceasta operatie este metoda standard pentru tratarea artrozelor aflate in stadii avansate, poliartritei reumatoide, necrozei avasculare si afectiunilor posttraumatice. In urma implantarii unei proteze de sold sau genunchi, pacientul constata o imbunatatire majora a calitatii vietii, prin eliminarea durerii si recastigarea mobilitatii articulatiei, putand sa-si reia un comportament activ: abilitatea de a merge, precum si capacitatea de a efectua activitatile zilnice obisnuite.
Pregatirea interventiei
Inainte de interventia chirurgicala, este necesara examinarea completa a starii dvs. de sanatate. Va trebui sa efectuati diferite teste, cum ar fi: consult cardiologic, radiografii, analize de laborator. Lista completa a documentelor si analizelor medicale necesare la internare o gasiti pe site-ul nostru.
Este bine sa-i comunicati mediculului ortoped ce medicamente luati in mod obisnuit. De asemenea, inainte de operatie este utila o evaluare stomatologica si o evaluare urologica, pentru a exclude prezenta unor infectii in organism.

Anestezia
Tipul de anestezie este decis de la caz la caz de medicul anestezist dupa evaluarea clinica si paraclinica a pacientului. Daca nu exista contraindicatii majore (indeosebi patologia cardiovasculara) se utilizeaza de rutina analgezia epidurala combinata cu anestezie generala.
Analgezia epidurala este continuata 2-3 zile postoperator pentru a combate durerea si pentru a permite mobilizarea precoce a pacientului.

Avantajele acestui procedeu sunt:
lipsa durerii (fiind controlata 24 din 24 de ore);
 mentinerea constanta a valorilor tensiunii arteriale;
 reducerea la minim a sangerarii;
 vindecarea rapida a plagii fara hematoame perilezionale;
 reducerea la minim a administrarii de analgezice;
 permite mobilizarea precoce, fara durere a membrului protezat (la 2 ore postoperator);
 reducerea la minim a efectelor secundare anestezice (somnolenta, greata, varsaturi, distensie abdominala, pareza intestinala, glob vezical).

Interventia chirurgicala
Interventia chirurgicala se face sub anestezie si dureaza de obicei in medie 40 min; in timpul acesteia, sunt indepartate portiuni din os, impreuna cu cartilajul deteriorat, apoi acestea sunt inlocuite cu componentele protetice, din metal, plastic sau material ceramic.
Medicul ortoped alege tipul de proteza adecvat pentru dvs. si va ofera toate detaliile necesare pentru a intelege procedura careia veti fi supus.
Ingrijirea postoperatorie
Dupa operatie, veti ramane 1 zi in sectia de terapie intensiva, dupa care veti fi mutat inapoi in salonul dvs. Dupa efectuarea operatiei, intreaga echipa de medici, de la anestezist la medicul specialist si la asistentele medicale si infirmiere se vor ocupa de ingrijirea dvs. pentru a va asigura recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active.
In aceasta perioada, sunteti asistat pentru nevoile personale (igiena, alimentare, etc.) si medicale in totalitate de personalul clinicii, fara a avea nevoie de apartinatori.

PROGRAM DE CONSULTATII

LUNI/MIERCURI/VINERI
FIZIONOVA -Strada Kós Károly 3, Târgu Mureș - prin programare telefonica prealabila Tel. 0757467087

INTERVENTII CHIRURGICALE

SPITALUL TOPMED TG.MURES - strada Dorobantilor nr.1
https://www.topmed.ro
REGINA MARIA PULS  - strada Gheorghe Marinescu nr.4
https://www.reginamaria.ro/spitale/spital-puls

© Copyright 2020 - All Rights Reserved

Site was designed with Mobirise