LIGAMENTUL INCRUCISAT ANTERIOR

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, rolul sau principal fiind de stabilizator al articulatiei.
In cazul accidentarilor severe, ligamentul este fortat, suferind intinderi pana la rupturi partiale si complete. In momentul producerii leziunii, in 40% de cazuri apare zenzatia de “pocnire” la nivelul genunchiului. Tratamentul leziunilor ligamentului incrucisat anterior (LIA) este individualizat, operatia fiind indicata in cazul anumitor pacienti. Ligamentoplastia se efectueaza doar artroscopic, scopul fiind obtinerea unui genunchi stabil, complet functional si care sa-i dea posibilitatea pacientului sa-si reia activitatile, inclusiv a celor sportive, la un nivel identic cu cel de dinaintea accidentului.

Cand este indicata operatia de ligamentoplastie?
Reconstructia chirurgicala nu este o urgenta imediata. Decizia de reparare chirurgicala a ligamentului poate fi temporizata in functie de rezultatul tratamentului functional si de recuperarea fizica.
Tratamentul leziunilor ligamentului incrucisat anterior (LIA) este individualizat, in functie de:
Varsta pacientului
Nivelul de activitate: sedentarism vs. practicarea de activitati fizice (recreational si de performanta)
Gradul de instabilitate a genunchiului
Prezenta artrozei
Interventia chirurgicala trebuie corelata cu:
Statusul fizic al pacientului
Nivelul de antrenament
Locul de munca
Capacitatea de a face kinetoterapia post-interventie
Rezultatul interventiei este pozitiv doar daca pacientul este dispus sa faca recuperare intensa in fiecare zi timp de 6 luni.
La pacientii sedentari refacerea ligamentului nu este o optiune, deoarece instabilitatea genunchiului apare rar. Mai mult, motivatia recuperarii fizice este absenta, iar rezultatul operatiei ar fi asemanator cu tratamentul functional
La sportivii de performanta, refacerea ligamentului este obligatorie
Daca pacientul practica sport la nivel recreational, dar constant, cel mai probabil refacerea chirurgicala va fi necesara

ARTROSCOPIE ANIMATIE

PROGRAM DE CONSULTATII

LUNI/MIERCURI/VINERI
FIZIONOVA -Strada Kós Károly 3, Târgu Mureș - prin programare telefonica prealabila Tel. 0757467087

© Copyright 2020 - All Rights Reserved

Page was designed with Mobirise