ARTROSCOPIE MURES

Artroscopia este o procedura chirurgicala utilizata de chirurgii ortopezi pentru a vizualiza, diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii.

DR. RAZVAN MELINTE

CHIRURGIA ARTROSCOPICA

DR. RAZVAN MELINTE

Artroscopia este o interventie chirurgicala care a primit o mare atentie din partea publicului, deoarece este folosita cu deosebit succes in tratarea multor sportivi bine-cunoscuti.

DR.RAZVAN MELINTE

RUPTURA LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR

DR. RAZVAN MELINTE

Ligamentele incrucisate se afla in interiorul articulatiei genunchiului.  si controleaza deplasarea anterioara si posterioara a genunchiului.

DR.RAZVAN MELINTE

LEZIUNILE DE MENISC

DR. RAZVAN MELINTE

Ruptura de menisc se numara printre cele mai frecvente leziuni la nivelul genunchiului. Atletii, si indeosebi cei care practica sporturi de contact, sunt expusi riscurilor unei rupturi de menisc, desi, in fapt, orice persoana, la orice varsta, se poate confrunta cu o asemenea afectiune.

DR.RAZVAN MELINTE

ARTROPLASTIA DE SOLD

DR. RAZVAN MELINTE

Artroplastia soldului este o interventie chirurgicala care presupune inlocuirea articulatiei normale cu una artificiala, si aici ne referim atat la capul femurului cat si la cavitatea cotiloida apartinand osului bazinului..

ARTROSCOPIA

Artroscopia este o procedura chirurgicala utilizata de chirurgii ortopezi pentru a vizualiza, diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii.Cuvantul artroscopie provine de la cuvintele grecesti "Arthro" (articulatie) si "skopein" (a se uita). Tradus litera cu litera inseamna "a privi in articulatie". Intr-o examinare artroscopica, medicul face o incizie mica in pielii pacientului si introduce un instrument de marimea unui creion care contine un mic sistem de lentile si de iluminare pentru a mari si ilumina structurile din interiorul articulatiei. Lumina este transmisa prin fibra optica catre capatul artroscopului introdus in articulatie. Prin atasarea artroscopului la o camera video miniaturala, medicul are posibilitatea de a examina prin aceasta incizie foarte mica, in detaliu si in intregime, interiorul articulatiei - spre deosebire de incizia mare necesara abordarii doar a unei parti a articulatiei folosita in chirurgia clasica. Camera video miniaturala atasata artroscopului afiseaza imaginile din articulatie marite de aproximativ 12 ori pe un monitor de inalta definitie, care permite medicului sa examineze, sa testeze si sa trateze toate structurile intraarticulare. Medicul poate determina tipul si gravitatea leziunii si apoi poate repara sau corecta problema daca este necesar.


Initial, artroscopia a fost un simplu instrument de diagnosticare pentru planificarea chirurgiei standard deschise. Odata cu dezvoltarea de instrumente si tehnici chirurgicale mai performante, o multitudine de afectiuni au putut fi tratate artroscopic. In secolul XXI, acest tip de procedura este considerata ca fiind cel mai fidel mijloc de diagnosticare a leziunilor intraarticulare, precum si metoda de tratament de prima intentie pentru o gama foarte variata de afectiuni articulare.


De ce este necesara artroscopia?


De obicei diagnosticarea leziunii si a bolii incepe cu un istoric medical amanuntit si examenul clinic de specialitate. Teste suplimentare cum ar fi IRM, CT sau radiografii standard pot fi necesare pentru un diagnostic precis. Artroscopia ofera un diagnostic exact si corect, mult mai precis decat oricare alta metoda de investigatie (chirurgia clasica, examinari radiologice sau IRM izolate). O multitudine de afectiuni si leziuni pot afecta oasele, cartilajele, ligamentele, muschii si tendoanele. Dintre acestea cel mai frecvent sunt descoperite in timpul examinarii artroscopice a unei articulatiei urmatoarele:


• Inflamatia


Sinovita - inflamatia membranei sinoviale ce acopera capsula articulara, in sold, genunchi, umar, cot sau glezna.


• Leziuni - acute si cronice


Umar - ruptura mansetei rotatorilor, sindromul de impingement, luxatii recidivante, instabilitati cronice.


Genunchi - leziuni de menisc intern si extern, afectarea cartilajului articular ce acopera suprafetele articulare ale oaselor (condropatia si condromalacia), ruptura ligamentelor (mai frecvent a ligamentului incrucisat anterior) asociate cu instabilitate, luxatii si subluxatii ale rotulei.


• Corpi liberi intraarticulari de os si/sau de cartilaj, in sold, genunchi, umar, cot si glezna


Desi aproape toate articulatiile pot fi vizualizate cu un artroscop, sase articulatii sunt examinate in mod curent cu acest instrument. Acestea includ umarul, cotul, pumnul, soldul, genunchiul si glezna. Pe masura ce progresul tehnologic aduce noi instrumente, iar chirurgii dezvolta noi tehnici, alte articulatii pot fi abordate mai frecvent in viitor.


Cum se face artroscopia?


Chirurgia artroscopica, desi presupune o durata de spitalizare si recuperare mult redusa fata de interventiile clasice, necesita totusi utilizarea anesteziei si a unui echipament special dintr-o sala de operatii si un ambulatoriu postoperator.


Alegerea tipului de anestezie (generala, spinala sau regionala) va fi facuta in functie de articulatia operata, de gravitatea leziunilor si de starea generala de sanatate a pacientului in cadrul consultului preoperator.


Artroscopia se practica in mediu lichid (ser fiziologic) si fara sangerare prin plasarea unui garou care opreste perfuzarea sanguina (in functie de articulatie: la cot, pumn, genunchi, glezna). Instilarea lichidului in articulatie are un rol dublu: pe de o parte destinde cavitatea articulara pentru a permite explorarea si a creea spatiu de manevra pentru instrumentele chirurgicale, iar pe de alta parte asigura lavajul continuu al articulatiei. O incizie mica (aproximativ de dimensiunea unui butoniere) se va face la nivelul articulatiei pentru a putea introduce artroscopul. Mai multe incizii (1-2) pot fi efectuate pentru a vedea alte parti ale articulatiei sau pentru introducerea instrumentelor de lucru. Artroscopul transmite imaginile prin intermediul camerei pe un monitor de inalta definitie, pe care chirurgul poate vedea interiorul articulatiei, inclusiv capetele instrumente de proba sau de operare. Deci, in majoritatea timpului, chirurgul se uita la monitor pentru a ghida sau manipula instrumentele in articulatie. Atunci cand este indicat, se rezolva chirurgical leziunile descoperite folosind instrumente special concepute care se introduc in articulatie prin inciziile accesorii. Atunci cand procedura s-a incheiat, artroscopul si celelalte instrumente sunt indepartate. Inciziile, fiind atat de mici, pot necesita un punct de sutura sau doua. Un pansament steril este pus peste incizii. O punga de gheata poate fi aplicata pentru un timp pentru a minimiza orice umflare. In functie de leziune si de procedura chirurgicala efectuata articulatia poate fi apoi imobilizata in orteza de sustinere.


Ocazional, in timpul artroscopiei, medicul poate descoperi ca leziunea sau afectiunea nu poate fi tratata in mod corespunzator doar artroscopic. In cazul in care pacientul si-a dat acordul anterior interventia chirurgicala poate fi continuata clasic in timp ce este inca anesteziat, altfel va fi efectuata la o data ulterioara dupa ce au fost discutate rezultatele cu medicul.


Ce se intampla dupa artroscopie?


Dupa interventia artroscopica, inciziile vor fi acoperite cu un pansament. Pacientul va fi mutat din sala de operatie in salonul postoperator. Desi durerile dupa o astfel de operatie sunt minime, unii pacienti au nevoie de putina medicatie impotriva durerii in cazul in care au existat mai multe leziuni care au necesitat tratament. Inainte de a fi externat, pacientul va primi instructiuni precise cu privire la revenirea la control, ingrijirea pansamentului, tratamentul care trebuie urmat la domiciliu, ce activitati ar trebui sa evite si ce exercitii de gimnastica medicala trebuie sa faca pentru a incepe recuperarea. In timpul vizitei de control postoperator medicul va observa evolutia postoperatorie a articulatie operate, va inspecta inciziile, va suprima suturile, si va adapta programul de reabilitare. Vindecarea chirurgicala si timpul de recuperare va depinde de complexitatea afectiunilor tratate, de precocitatea diagnosticarii si tratarii lor, dar si de puterea fizica si mentala a pacientului de a respecta intregul program de recuperare.


Care sunt posibilele complicatii?


Desi mai putin frecvente, complicatii apar ocazional si in timpul sau dupa o interventie chirurgicala artroscopie. Aceste complicatii sunt cele comune oricarei interventii chirugicale: infectia, sangerarea, tromboflebita, umflarea excesiva a articulatiei sau comune tipurilor de anestezie: alergii, sangerari, migrene, dar apar in mult mai putin de 1 la suta din numarul total al interventiilor artroscopice.


Care sunt avantajele?


Artroscopia este o interventie chirurgicala care a primit o mare atentie din partea publicului, deoarece este folosita cu deosebit succes in tratarea multor sportivi bine-cunoscuti.


Interventia artroscopica este mult mai usor de suportat fata de o interventie chirurgicala deschisa: este de durata mai scurta, provoaca suferinte minime pacientului, are mai putine complicatii, spitalizarea este redusa la minimum, recuperarea postoperatorie este mult mai rapida in comparatie cu interventiile clasice. Cei mai multi pacienti operati artroscopic sunt acasa la cel mult o zi dupa operatie.


Recuperarea dupa artroscopie


Micile incizii au nevoie de mai multe zile pentru a se vindeca. Pansamentul postoperator este schimbat in dimineata de dupa operatie cu un mic pansament de protectie. Durerea cauzata de micile rani si de articulatia care a fost supusa artroscopiei sunt minime. Dupa artroscopie este nevoie de mai multe saptamani (4-8, uneori mai mult) pentru a recupera complet o articulatie. O activitate specifica si un program de recuperare mediala va fi indicat pentru a accelera recuperarea si a proteja functia articulatiei in viitor. Nu este neobisnuit ca pacientii sa mearga inapoi la locul de munca sau de scoala sau de a relua activitatile de zi cu zi in termen de cateva zile. Sportivii si cei care sunt in stare fizica buna pot reveni la activitati sportive, in unele cazuri, in termen de cateva saptamani.


De retinut Aparitia unui simptom cum ar fi: durerea, tumefactia (umflarea), impotenta functionala ce pleaca de la un mers usor schiopatat pana la blocajul articular si imposibilitatea folosirii articulatiei, instabilitatea ligamentara, hipotrofia musculara si cracmentele (pocniturile) articulare in urma unor traumatisme suferite pe terenurile de sport, prin accidente rutiere sau prin solicitare excesiva a articulatiei necesita consultul unui medic ortoped. Medicul ortoped stabileste diagnosticul si conduita de tratament. Daca pentru rezolvarea leziunilor este nevoie de o interventie chirurgicala artroscopica trebuie retinut ca aceasta este o interventie chirurgicala cu beneficii majore dar cu suferinte si cu riscuri minime, iar recuperare este foarte rapida.


Neglijarea simptomelor, tratamentele neadecvate si intarzierea prezentarii la medic poate avea ca rezultat complicarea leziunilor din articulatie, transformand uneori niste simple afectiuni in suferinte majore cu consecinte grave, uneori ireversibile, pentru articulatia respectiva.


Amintiti-va, totusi, ca oamenii care au suferit o artroscopie sunt unici (pot avea diagnostice diferite si / sau probleme de sanatate preexistente), astfel incat fiecare operatie artroscopica a unui pacient este unica. Timpul de recuperare va reflecta aceasta individualitate. Se intampla destul de rar ca perioada de recuperare a unui pacient sa fie aceeasi cu cea a unui prieten sau membru de familie care a suferit, de asemenea, o interventie chirurgicala artroscopica.

DR. RAZVAN MELINTE