ARTROPLASTIA

Artroplastia este o interventie chirurgicala care presupune inlocuirea articulatiei normale cu una artificiala.

ARTROPLASTIA DE SOLD

Artroplastia soldului este o interventie chirurgicala care presupune inlocuirea articulatiei normale cu una artificiala, si aici ne referim atat la capul femurului cat si la cavitatea cotiloida apartinand osului bazinului. Este o interventie chirurgicala majora ce necesita indemanare din partea chirurgului ortoped si a intregii echipe medicale ( anestezist, balneofizioterapeut etc) dar si cooperare si rabdare din partea pacientului si a familiei acestuia.

Protezarea soldului are indicatie in mai multe afectiuni, dar cele mai frecvente sunt fractura de col femural si coxartroza. De asemenea este indicata NACF, tumori, poliartrita reumatoida. Scopul operatiei este de a scadea sau elimina durerile pe care pacientul le percepe la nivelul soldului si coapsei, redarea mobilitatii articulatiei, dar si reluarea rapida a recuperarii, mobilizarii si mersului pentru a putea prevenii complicatiile date de statul in pat: infectii urinare, pneumonie, escare, trombaza venoasa.

ARTROPLASTIA DE GENUNCHI

Artroplatia genunchiului este o interventie chirurgicala introdusa in practica medicala ortopedica de relativ putin timp, si care se adreseaza pacientilor care sufera de in general de gonartroza, si mai rar in cazul reconstructiilor necesare in cazul unei tumori osteo-musculare.

Istoric. Prima proteza de genunchi a fost implantata (montata) in anul 1954 de L.G.P. Shiers care nu a dorit sa breveteze operatia si imbunatatita de Sir John Charnley in anii 60. Dar cea mai mare contributie in dezvoltarea acestei operatii o are chirurgul englez John Insall care i-a dat forma pe care proteza o are, cu mici modificari, pana in ziua de astazi. In Romania a fost introdusa la sfarsitul anilor 90 dar s-a extins ca numar si centre medicale unde este efectuata, mai cu seama in ultimii 10 ani.